BMI räknare

Testa/räkna ut ditt BMI genom att fylla i din längd och vikt här:

Your BMI is

ViktBMIKlassifikation
under 52 kgunder 16Svår undervikt
52-55 kg16-17Måttlig undervikt
55-60 kg17-18,5Svag undervikt
60-81 kg18,5-25Normalvikt
81-97 kg25-30Övervikt
97-113 kg30-35Fetma grad 1
113-130 kg35-40Fetma grad 2
över 130 kgöver 40Fetma grad 3

BMI under 18,5: UNDERVIKT
Har du undervikt kanske du skulle må bra av att öka något i vikt. Hälsoriskerna vid måttlig undervikt är låga, men ligger du långt under BMI 18 bör du söka hjälp. Många som ökar lite i vikt märker att de känner sig piggare och får en bättre prestationsförmåga. Bra tips för hur du kan öka i vikt får du bland de allmänna hälsoråden här på 1177 Vårdguiden. Läs till exempel Hälsosamma matråd under Mat och näring.

BMI 18,5 – 24,9: NORMALVIKT
Du anses ha en “normal” vikt och det är bra om du kan behålla den. Försök att äta hälsosamt och röra på dig så mycket som möjligt. Tänk också på att även om du har ett normalt BMI är det en hälsorisk med stort midjemått.

BMI 25 – 29,9: ÖVERVIKT
Har du övervikt anses du väga mer än du mår bra av i förhållande till din längd. Vill du gå ner i vikt är bästa sättet att äta hälsosamt och lagom mycket samt att röra på dig så mycket som möjligt. Det gör stor skillnad om du rör på dig mycket, lite eller inte alls. Kan eller vill du inte gå ner i vikt har det en stor betydelse för din hälsa om du inte går upp ytterligare. Övervikt mellan BMI 25-27 kan innebära en måttlig ökning av risken för ohälsa. Men den som rör sig regelbundet och har god kondition löper avsevärt lägre risk jämfört med den som är stillasittande.
Från BMI 27 ökar riskerna betydligt bland annat för högt blodtryck, förhöjda blodfetter och diabetes typ 2. Om du upplever att du inte mår bra på grund av din övervikt eller av andra orsaker så bör du kontakta din vårdcentral eller företagshälsovård för en individuell bedömning.

BMI 30.0 och mer: FETMA
Har du fetma behöver du gå ner i vikt om du vill undvika risken att drabbas av olika sjukdomar som till exempel högt blodtryck, förhöjda blodfetter, hjärt- och kärlsjukdomar och diabetes typ 2. Hur stora hälsoriskerna är beror på graden av fetma och hur du mår i övrigt. Och det gör en stor skillnad om du rör på dig mycket, lite eller inte alls. För att få individuell rådgivning och eventuell behandling kan du kontakta din vårdcentral eller företagshälsovård.

Undantag för muskulösa, äldre och barn
Helt friska och muskulösa personer kan ha ett BMI över både 25 och 30 utan att betraktas som överviktiga eller feta. Det beror på att muskler väger mer än fett.

För äldre är BMI-gränserna ofta högre, snarare ligger “normalvikten” mellan 22 och 29. Ett BMI under 22 kan till exempel för en person i 70-årsåldern vara ett tecken på undernäring.

De gränsvärden som är framtagna för vuxna går inte att använda till barn. För barn 2-18 år används andra gränsvärden som inte visas här.

Scroll to Top