Magsäck Bypass

Så går det till att göra en gastrisk bypass-operation

Vid en gastrisk bypass opereras större delen av magsäcken bort. Det gör att du blir mätt snabbt när du äter. Tunntarmen får då ta emot osmält mat vilket den inte klarar av. Därför skickar tunntarmen ut signaler till hjärnan som talar om att du är mätt. De röda prickarna är maten och de gröna fyrkanterna är bukspott och galla som finfördelar maten. Fotograf/Illustratör: Kari Toverud

Vid en gastrisk bypass kopplas en stor del av magsäcken bort. Magsäcken och första delen av tunntarmen kopplas sedan ihop med tunntarmens mellersta del. Detta innebär att maten du äter når tunntarmen snabbt. Du blir fortare mätt när maten kommer direkt ner i tunntarmen i stället för att passera hela magsäcken. Det gör att du äter mindre och går ner i vikt.

Efter en gastrisk bypass kan du må illa och känna dig matt om du äter för fort, för mycket eller för sött. Efter en gastrisk bypass är du ofta inte heller lika sugen på fet och söt mat.

Text och bild källa: www.1177.se